Ο κανόνας των 3Σ στην οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που ανέκαθεν αντιμετώπιζαν οι γονείς.

 

Η οριοθέτηση δεν είναι απλώς μια σειρά από κανόνες, αλλά ένας τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τα όρια της συμπεριφοράς τους, να μάθουν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, να βάλουν σε μια τάξη τον περιβάλλοντα κόσμο τους για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Τα όρια προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της αυτονομίας και της αυτοεκτίμησης.

Γιατί είναι σημαντικά τα όρια;

 

Τα όρια προσφέρουν:

Ασφάλεια: Προστατεύουν τα παιδιά από κινδύνους και τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας.

Ανάπτυξη: Βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα.

Κοινωνικοποίηση: Τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους με σεβασμό

Προετοιμασία για το μέλλον: Βοηθούν τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής.

 

Πώς όμως μπορούμε να θέσουμε όρια στα παιδιά μας χωρίς να τα καταπιέσουμε; Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα;

 

Για να είναι αποτελεσματικές οι προσπάθειες οριοθέτησης της συμπεριφοράς των παιδιών σας χρειάζεται να έχετε στο νου σας τη χρυσή τομή που θα σας βοηθήσει να συνδυάσετε μια θερμή και στοργική πειθαρχία, θέτοντας ασφαλή όρια που υπακούν στον κανόνα των .

 

Σαφήνεια

Κάθε κανόνας πρέπει να είναι ξεκάθαρος και να διατυπώνεται με σαφή τρόπο χωρίς περιττές λεπτομέρειες και σε απλή, κατανοητή γλώσσα που να μην μπερδεύει το παιδί. Είναι σημαντικό μαζί με τον κανόνα να γνωστοποιούνται τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές συνέπειες που ακολουθούν την υπακοή ή ενδεχόμενη παραβίασή του, ώστε να καθίσταται κατανοητό στο παιδί, ότι οποιαδήποτε αρνητική συνέπεια θα είναι αποτέλεσμα δικής του επιλογής και συμπεριφοράς.

Όταν θέτουμε όρια είναι επίσης σημαντικό να παραμένουμε ήρεμοι. Χρησιμοποιώντας μια θετική και ήρεμη φωνή, αλλά συγχρόνως, σταθερή και αποφασιστική, ανακοινώνουμε τους κανόνες και τις συνέπειες αυτών, μια, το πολύ δύο, φορές, αποφεύγοντας τις συνεχείς επαναλήψεις.

 

Συνέπεια

Το μυστικό στην όλη υπόθεση της οριοθέτησης είναι να υπάρχει συνέπεια. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να παραβιάσουν τους κανόνες που τους θέσατε ή να εντείνουν την αρνητική συμπεριφορά που επιδεικνύουν με σκοπό να δοκιμάσουν τα δικά σας όρια και να δουν εάν τελικά είστε συνεπείς σε αυτό που λέτε. Για να έχει λοιπόν επιτυχία η κάθε σας προσπάθεια, είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί, τόσο ως προς αυτό που υποστηρίζετε, όσο και ως προς τις προβλεπόμενες συνέπειες που έχετε ορίσει ότι θα ακολουθήσουν την παραβίαση του εκάστοτε κανόνα.

Πολλοί γονείς, ενώ έχουν θέσει μια αρνητική συνέπεια ως αντίκτυπο της μη επιθυμητής συμπεριφοράς του παιδιού τους, καταλήγουν να την αναιρούν, είτε επειδή δεν αντέχουν την υπερβολική αντίδραση του παιδιού τους, είτε επειδή καταβάλλονται από έντοντα αισθήματα ενοχής. Μπορεί τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα να δείχνουν να ηρεμούν, ωστόσο η προσπάθεια οριοθέτησης κατ’αυτόν τον τρόπο θεωρείται αποτυχημένη.

 

Συνέχεια

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα όρια πρέπει να επαναπροσδιορίζονται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας τους και τις αλλαγές του κοινωνικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας κανόνας που ισχύει για ένα αγόρι 10 ετών σχετικά με την έξοδό του εκτός σπιτιού με τους φίλους του να παραμένει σταθερός μέχρι την ηλικία των δεκαεπτά, όπως αντίστοιχα δεν είναι δυνατόν ένας κανόνας που ίσχυε πριν από μερικές δεκαετίες σε ένα χωριό, να ισχύει και στη σύγχρονη εποχή στο αστικό κέντρο.

 

Η οριοθέτηση είναι μια διαδικασία συνεχούς μάθησης και προσαρμογής, που χρειάζεται χρόνο. Με υπομονή και επιμονή μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εξελιχθούν σε υγιείς, ευτυχισμένους, κοινωνικούς, δημιουργικούς και αυτόνομους ενήλικες.